marți, 22 februarie 2011

Patenta de deputat

De vreo doi ani nu se mai discută atât de înflăcărat la tema patentelor de întreprinzător. La un moment dat Guvrenul a bătut pasul înapoi în fața revoltelor "populare", iar deținătorii de patente, mulțumiți, s-au întors la ale lor.

Ținând cont de faptul că majoritatea patentelor sunt în domeniul comerțului cu amănuntul și al serviciilor, unul Dumnezeu știe, care este cifra de afaceri a acestui grup de întreprinzători. Și la sigur numai el știe, pentru că Fiscul habar nu are. Cu patentașii, de obicei, are treabă Ministerul de Interne, mai bine is, solii acestuia - polițiștii - care mai fac câte o răscoală prin micul business, așa, cât de un Paște sau de o zi de naștere.

După cum ziceam, nimeni nu știe cât câștigă la modul real un deținător de patentă. Oficial - puțin. Ocazie cu care propun și eu să introducem câteva tipuri noi de patentă - cea de Deputat, vameș, inspector fiscal, doar că prețul ei să fie mai mare. Că, de întreprinzători, băieții, sunt întreprinzători. Așa, nici salariu nu le plătim, iar dacă doresc să activeze în continuare - să fie buni să-și achite la timp patenta.

luni, 14 februarie 2011

Unde-s protestatarii?

Uite mă întreb și eu, unde-s protestatarii cei, care acum vreo două luni scandau la sediul PDM, cerând acestuia să nu trădeze Alianța și să nu negocieze cu PCRM.

Astăzi, când liberal-democrații și comuniștii au recunoscut că poartă anumite "consultări" și nu colea prin coclauri sau păduri, ci civilizat, la alte ceaiuri, nimeni nu se grăbește să dea busna cu proteste la sediul PLDM, de parcă nu ar ști unde se află acesta.

Sau poate cineva crede că Vladimir Nicolaevici poate fi convins așa, po-drujeski, să renunțe la pretențiile lui obosite, în numele viitorului acestui stat? Au nu știm care este prețul acestei prietenii?

Putem da vina mult și bine pe Iurii Ivanovici Roșca, precum că a pornit niște zvonuri și speculații în vechea sa tradiție, dar după câte se pare, deja și unii euripeni se întreabă ce fel de ceaiuri se beau mai nou la Chișinău.

Așa că, dați-mi voie să între încă o dată: Da protestatarii unde-s?

joi, 3 februarie 2011

Alegerile ca idee națională. (Cu ocazia Zilei Alegerilor)

Înțeleg că astăzi tot mapamondul celebrează Ziua Alegerilor. O sărbătoare nici că mai portivită pentru Republica Moldova - mai că ar trebui să o declarăm zi nelucrătoare. Pentru că noi suntem o nație de alegători.

Am mai scris cândva un editorial la această temă, pe când eram redactor-șef la Business Class, dar am să mă repet și pe blog. Așadar, eu cred că noi, într-un fel, am rezolvat deja problema ideii naționale, pe care o căutăm de cam două decenii. Alegerile - iată marea noastră idee, pentru că și noi deja nu mai suntem moldoveni, români, rusi, evrei sau găgăuzi - naționalitatea noastră este "alegător".

Pentru că noi alegem în permanență: pe lângă șirul de alegeri normale noi mai avem interminabile alegeri repetate, apoi, cu mare alai, cetățenii aceste țări aleg președinții României, Rusiei, Ukrainei, Bulgariei - a tuturor țărilor, cetățenia cărora o dețin pe lângă cea a RM.

Astfel, moldovenii decid soarta a multe țări europene, dar, arareori, o decid pe cea a propriei Patrii.

Felicitări cu ocazia Zilei alegerilor, stimați concetățeni!

miercuri, 2 februarie 2011

Minunile naturii. 2


Am mai aflat despre o plantă-minune înflorită recent.

Cea mai mare orhidee din lume, cu o înălţime de 2,5 metri, a înflorit într-un parc naţional din Brasilia, a anunţat la 1 februarie Institutul brazilian pentru mediu (IBAMA). (E și o foto mai jos, dar nu este exact a plantei respective, ci a speciei)

Orhideea a fost plantată în urmă cu cinci ani, are 19 tije, unele dintre ele ajungând până la trei metri, pe care cresc 400 de flori.

Numită în mod obişnuit Giant Orhideea, Regina Orhidee, orhidee trestie de zahăr sau orhidee Tiger, Speciosum Grammatophyllum Blume 1825 este una dintre speciile cu cea mai mare greutatedin lume. Orhidee poate ajunge la o înălţime de până la aproximativ 3 metri.

Un Speciosum Grammatophyllum orhidee, cu o greutate de 2 tone a fost unul dintre punctele de atracție majore la o expozitie la Crystal Palace în Londra în 1851.

Floarea este nativă din Birmania (Myanmar), Thailanda,

Laos, Vietnam, Malaezia, Indonezia şi Noua Guinee.

Din cauza dimensiunii și greutății sale enorme, Grammatophyllum Speciosum greutate

Este greu de cultivat și necesită multă răbdare, deoarecee înfloreşte orhidee doar o dată la doi-patru ani.

Florile durează aproximativ două luni şi au o dimensiune de aproximativ 10 cm.

… și iarăși, am înțeles că miroase a ciorapi nespălați.

Cum de se întâmplă că cele mai rare felori miros cel mai urât?