marți, 3 mai 2011

Statul nostru-și știe prețul!

Azi dimineață stăteam în rând la Cadastru să înregistrez niște acte. La ghișeu - o domnișoară drăguță și, n-am de ce mă plânge, foarte binevoitoare și profesionistă. Explica cu răbdare oricui se adresa, zâmbea și lucra repede și productiv.

Dar altceva mi-a atras atenția. Oricare client era întrebat dacă vrea să-i fie perfectate actele în regim normal sau de urgență. Patru din cinci optau pentru urgență, adică, pentru primirea actelor a doua zi dimineața, achitând o sumă cam de vre-o 3-4 ori mai mare decât cea obișnuită, care presupunea o așteptare de 10 zile.

Atunci, concluzionez eu, Cadastrul lucrează practic permanent în regim de urgență. Și deci se pot perfecta mii de acte timp de 24 de ore și nu se întâmplă nimic. Prin urmare, acesta poate fi declarat un regim obișnuit de lucru, cu prețul respectiv, iar urgențe să fie declarate cazurile de perfectare a actelor pe loc? Sau, în caz de necesitate, să lucreze mai mulți oameni. Ghișeie sunt destule, doar că unele încep la 8, altele la 9. Pot începe toate odată, lucrând ân 2 ture, probabil.

Dar de unde, statul nostru știe, că odată cu lichidarea noțiunii de "regim de urgență", va pierde o sumedenie de bani, care înseamnă mult mai mult pentru el, decât pierderile suportate de fiecare cetățean în parte.