joi, 26 septembrie 2013

O soluție elegantă israeliană pentru o problemă moldovenească

S-a vorbit de mai multe ori despre crucile de pe marginea drumului, pe care moldovenii le pun la locul decesului nemijlocit al celor apropiați. E de înțeles durerea oamenilor, dar la numărul permanent în creștere al accidentelor s-ar putea să ne trezim într-o zi locuind într-un cimitir.

Recent am fost în Israel și în Tel Aviv am văzut o chestie care m-a impresionat foarte mult. Erau micile grădinuțe (uneori si mari), amplasate lîngă clădiri publice, hotele, case de locuit, stații de transport în comun, sau pur și simplu pe spațiile verzi dintre carosabil și trotuar. Foarte elegante, îngrijite, cu un design frumos. Iar aproape fiecare grădinuță avea o tăbție de metal sau piatră, pe care erau încrustate mesaje de genul "Această grădinuță este un omagiu al familie X pentru prietenul (ii) săi Y" sau, pur și simplu, "Grădina aceasta este un cadou al familiei X".

Majoritatea dintre ele sunt foarte mici, circa 2X4 metri, dar includ flori bine îngrijite, un copac sau un arbust, pietre decorative, eventual, o banchetă sau o mică sculptură. Și înfrumusețează orașul. Și celebrează triumful vieții asupra morții.
Poate preluăm și noi acest obicei?


P.S. Ca de obicei, eu nu am poze. Când mă impresionează ceva, uit de tehnică.

3 comentarii:

  1. in UK totusi e mai "destept" facut. Banci in parcuri in memoria persoanei.
    http://www.jimcordnerjoinery.co.uk/Memorial-Benches

    la noi daca ii vei da voie moldovanului sa faca gradinutze, peste noapte acolo vor creste rosii si castravetzi :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Problema crucilor foarte clar că trebuie rezolvată, mă miră faptul că cei care le pun se consederă creştini şi corecţi în ceea ce fac, deşi plasarea crucii în locul decesului nu este creştineşte. 1. Crucea este pusă acolo unde e corpul omului şi se pune după ce preotul face cele necesare. 2. Diupă logica celor care le pun la locul decesului, hai să le punem la spital unde mor mai mulţi. PROSTIE şi păcat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Culmea e că unii cre(ș)tini mai și ridică monumente voievodale pe marginea drumurilor.

    RăspundețiȘtergere