luni, 27 iunie 2011

Bacalaureatul - examen sau olimpiadă?

„Tendința acestei sesiuni a fost una de descreștere a procentajului notelor de 9 și de 10. Ne orientăm mai mult spre 6 și 7, așa cum era de așteptat de mai mulți ani", a declarat Adrian Ghicov, președintele Agenției de Evaluare și Examinare. Este un pasaj din "Adevărul" de astăzi. Pasaj care mă umple de furie și de nemulțumire.

Eu nu sunt absolventă de liceu, nu am copii-absolvenți, nici rude, dar vreau să întreb și eu, de ce, mama dracului, media de 6-7 era AȘTEPTATĂ! de mai mulți ani?

Ce insinuiază cucoana respectivă și toți colegii săi de breaslă? Că avem copii tot mai imbecili? Că minunatele programe școlare sunt atât de evoluționate, încât adolescentul moldovean mediu nu este în stare să le însușească?

Atunci, madam, Dumneata și ministerul matale, luați-vă programele și faceți cu ele alte lucruri, nu le propuneți spre instruirea copiilor.

De unde această tendință nesănătoasă de a le demonstra elevilor la BAC că sunt niște proști? Unde au fost învățătorii timp de atâția ani, de ce pentru 6000 de copii (fiecare al cincilea) probele de la BAC au fost de nerezolvat? Ori profesorii nu au avut nici un interes să le bată bumbac în cap copiilor, ori ministerul nu știe cum se verifică cunoștințele.

Continuu să cred, că examenele de absolvire sunt o probă de însușire a materiei și nu una de performanță. Performanțele se fac la Olimpiade, concursuri și, dacă vreți, la admitere. Orice absolvent trebuie să poată răspunde la teste peste nota de trecere absolut fără efort, iar notele negative trebuie să fie o excepție și nu o regulă! Altfel, de ce mai există profesorii în școală? Câți dintre ei vor răspunde pentru lipsa de performanță a elevilor săi? Ce înseamnă "6-7 e o notă bună, 10 este o excepție"? Dacă salariile și motivația maturilor ar fi construite după aceleași principii, cine ar mai lucra?

Am un copil care a trecut în clasa a VI. Sunt oribilizată de manualele școlare după care învață, de inexistența unui sistem de învățare și a logicii elementare în procesul de studii. De ce în manualul de geografie din clasa a V nu există absolut nici o hartă fizică și politică? Nu înțeleg, de ce elevii sunt permanent puși să răspundă în scris, inclusiv la istorie, geografie? Aici, în țara în care oamenii practic nu știu să vorbească, să se exprime! Astăzi, într-o lume în care comunicarea și abilitățile de prezentare și retorică constituie cheia succesului!

Și chiar sunt curioasă să aflu, care este raportul de note în școlile române și ruse. Sau acolo copiii sunt mai deștepți?


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu