În fond, nu vreau să fac o analiză politică. Pentru că atunci când mi-e greață de ceva, prefer să nu calc în (englezește vorbind). Poziția mea referitor la scremăturile Rusiei de a se poziționa (re-poziționa) drept salvator al tuturor, indiferent de faptul, vor aceștia să fie salvați sau nu vor, este clară și nu mi-o schimb. Stai, omule în casa (cușca, bârlogul) tău și lasă-ne să ne trăim viața așa cum vrem noi, în prostia noastră, gemând de propriile noastre greșeli și bucurându-ne de micile realizări. Azi mi-am dat seama de o paralelă istorică pe care nu putem să o ignorăm și vreau să o împărtășesc.
Anul 1980. Moscova. Olimpiada. Cea mai tare de până atunci. La tribună - un tip care deja se bâlbâie și care nu mai înțelege unde este în realitate. Apogeul socialismului. Forțele militare sovietice sunt în Afganistan. Câteva țări boicotează JO. Apoi, începe să se ofilească totul, intervine ceea ce numim azi Zastoy. Mamele care își întâmpină acasă feciorii în sicrie de metal, blestemă regimul. Peste 12 ani URSS este deja o amintire. Cursa înarmării demolează completamente economia sovietică și dependența unui imperiu de ambițiile militare se dovedește a fi într-atât de păguboasă, încât nici până astăzi, în niciuna dintre fostele republici, economia nu este restabilită. Lăsați poveștile cu Rusia care s-a refăcut. Pe naiba! Dincolo de Moscova e prăpăd.
Anul 2014. Soci. Olimpiada. Cea mai tare de până atunci. La tribună - un tip care încă nu se bâlbâie, dar care deja pierde simțul realității. Apogeul noii democrații ruse. Planul pentru Ucraina este deja clar, doar că întârzie să fie pus în aplicație, ca să nu boicoteze nimeni vădit JO. Doar unii șefi de state o fac. Apoi începe să se ofilească. Pretenții asupra Crimeei. Scrisori de jele din Transnistria. Apeluri din Estul Ucrainei. Mamele Rusiei deja și-au primit copii în zinc din Groznii și blestemă regimul; cele din Crimeea încă nu au realizat că fiii lor vor fi mobilizați și trimiși pe oriunde ca și carne de tun. Economia, subjugată de data asta de ambițiile Gazpromului și ale armatei care începe să simtă miros de sânge, dictează regulile jocului. A doua zi de la anexarea Crimeei deja se știe ce va fi cu zăcămintele de gaze, cu coasta marină, cu turismul. Cineva calculează repede. Apropos, tătarilor ( a câta zi e după "eliberare"? a patra!) deja li s-a propus să elibereze ei deja teritoriile "ocupate ilegal și abuziv după 1990" și care urmează a trece în uzul societății în favoarea unor alte teritorii care le vor fi propuse. A da, cei dintre ei care vor fi deosebit de activi în acest proces, vor primi și posturi înalte în administrație.
Deja vue? Ce va fi peste 12 ani cu Rusia? Putin, de dragul democrației, mai are un mandat jumate. Apoi vine următorul și cine știe, dacă nu se îneacă cu ce-a încercat să înghită predecesorul său. Apropos, tot azi un zălud propunea să includă Sevastopolul în lista orașelor candidate pentru a găzdui olimpiada de vară din 2024 sau 2028, nu mai țin minte exact.
Istoria se repetă. Ne auzim în 2026?
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu