miercuri, 28 iulie 2010

Ghimpu are dreptate: noua ne place sa mulgem tantari! Ministerul Agriculturii confirma

Ieri am privit pe toate posturile locale TV marea stire despre marea initiativa a Ministerului Agriculturii - fermierii (avem si de astia?) erau indemnati sa-si achizitioneze cate un aparat de prelucrare primara a laptelui.

Nu costa mult! - ne informau dansii, - cam vreo 400 000 lei.

Bine, zic eu, dar acest aparat va prelucra laptele de ce? Daca de vaci, atunci de unde le luam?

Cred ca procurand o gireada de vreo 20-40 decapete, acest aparat ar fi foarte rentabil - ma asigura viceministrul prezent la TV.

Nu stiu cat costa o vaca, dar sunt sigura ca o gireada costa si mai mult. Formatiune animaliera care trebuie hranita, adapostita, mulsa, ingijita si, pardon, din cand in cand insamantata profesionist.

In schimb, taranii nostri vor vinde un produs cu valoare adaogata!, - nu se lasa viceministrul.

Unde, in supermarkete? Dansul a discutat vreo data cu proprietarii de supermarkete, ca sa fie atat de sigur? Sau poate el nu stie ca un producator local trebuie sa dea si mita uneori pentru a ajunge pe tejghelele respective? Si ca supermarketele nici nu vor sa auda de produse perisabile, din categoria carora face parte si laptele natural pe care, ne asigura, il vor furniza producatorii?
Apoi, am creat un sistem nou de achizitii, care favorizeaza producatorul local, - nu se lasa acesta. Vor putea sa-si vanda laptele la gradinitele si scolile din localitate.

La ce ar trebui atunci sa-l ambaleze in pungi de polietelena, pentru a-l transporta cale de doua mahalale? Nu e mai rentabil sa o faca in bidoane?

Solutia e clara: sau ne apucam de muls tantari, ca sa avem lapte pentru aparatul respectiv, sau intai ii gandim un mecanism in spate, ca sa nu-i bagam pe tarani cu gatul in streang, ci sa propunem aceasta solutie celor, care intradevar au nevoie de ea.

Cat despre costul laptelui, care cica, ar scade in urma implementarii respectivului proiect, cat va ajunge sa fie, dupa ce taranul va plusa costul aparatului, al girezii, al muncitorilor, transportului si mitele pentru tejghele si autorizatii fitosanitare? Controalele nu vor inceta nici pentru o clipa, pentru ca din cele vazute la TV, laptele curge pe o teava din polietelena intr-un saculet de polietelena, pe care o munctoare il tine asa, cu doua degete...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu