luni, 31 ianuarie 2011

Gustul Moldovei... cam searbăd

Azi dimineață, deplasându-mă spre serviciu, am văzut cum angajații unei agenții de publicitate care deține proprietatea la câteva zeci de city-lighturi de pe viaduc, montau în grabă noile fețe publicitare. Ce e drept, nu prea noi - fiecare agenție are niște imagini neutre de rezervă, pe care le amplasează atunci când nu are publicitate propriu-zisă. De obicei, acestea conțin niște mesaje sociale puțin eficiente (pentru că tot ce e gratuit la noi în țară este așa cum dă Domnul) și niște clișee pe lângă care treci indiferent. Uite și eu, dacă nu erau muncitorii, probabil că nu le observam nici acum.

Pe aceste imagini erau imprimați niște struguri din care curge direct într-un pahar vinul, iar mai dedesubt inscripția"Gustul Moldovei". Genial de neinspirat. Unu, pentru că deja ar trebui să mai găsim și alte simboluri ale noastre (ăsta find cam terfelit în utimul timp). Și doi, pentru că gustul țării noastre nu este numai ceea ce iese când dai la teasc.

Parcă ne-am putea închipui că traversând Parisul la un moment dat să vedem 20-30 de panouri publicitare, amplasate la 5 metri distanță, pe care să fie reprezentată o sticlă de vin, șampanie sau cognac, cu inscripția "Le gout de la France"? Ridicol. Sau în Moscova, o galerie cu grâu sau cartofi, cu o "stopcă" alături și inscripția "Вкус России". În Mexic - agava și Techila, cu " El sabor de Mexico" sau eventual în Drochia - un șir de sfecle cu un pahar de samogoncă, iar alături - deja tradiționala inscripție "Gustul Nordului Moldovei".

Măi, măcar diluați și voi șirul ăsta genial cu o imagine cu mămăligă și jumări, pentru cei care nu beau, să știe și ei ce asociații să le trezească Moldova. Mă bucur că nu ați scris "Gustul Moldovioarei", asa cum obișnuiesc să își numească țara politicienții autohtoni, diminuându-i astfel din importanță și arătând cât e de nenorocită, pentru că de cele mai dese ori îi spun "sărmana noastră Moldovioară". Vi-l închipuiți pe Sarcozi spunând: "Frănțioara noastră" sau pe Obama, doinind: "Americănioara noastră":))

Un comentariu:

  1. Ca sa faci ceva ingenios, trebuie sa gandesti si sa depui efort. Asta deja nu intra in competentile noastre.

    RăspundețiȘtergere