marți, 17 august 2010

Despre iubirea de frate

Citesc azi pe un site (mi se pare că pe Publika.md) că frații noștri români au decis să înăsprească condițiile de acordare a vizelor pentru moldoveni. Dacă tot beneficiam de atâtea facilități până acum! Aveam parte de băi de soare gratuite, stând în rând la Consulat; când ne doream o porție în plus de frustrări, îndrăzneam a ne gândi că poate ar fi fost bine să obținem o viză, etc.

De azi încolo - nici de asta nu vom mai avea parte. Strict și scurt: vor fi excluși de pe lista de așteptare cei, care nu vor sta cuminți la rând în picioare, ci se vor așeza pe gardul de beton sau iarba de pe lângă sediul Consulatului. Vor fi scoși din rând și puși la capătul acestuia cei, care nu vor să renunțe la prânz sau la apă în numele scopului nobil de a obține o viză. Cei care vor leșina de stat la coadă - vor fi amendați pentru deranjarea ordinii publice.

Ce să-i faci, dacă oamenii nu văd, sau se fac a nu vedea, că deja este mult mai simplu să obții un Shengen de 1 an, decât o vizuță de România?! Sau poate dânșii cred că la Constanța marea e mai curată decât oriunde? Sau hotelurile de pe litoralul Românesc au devenit brusc neîncăpătoare pentru zecile de mii de moldoveni care și-ar fi dorit măcar o noapte de cazare? Anshlag, nu alta!

Ce să-i faci, dacă oamenii nu doresc să instaleze un sistem automatizat de programări pentru vize, așa cum este, de exemplu, cel de la ambasada Franceză? Îi înțeleg: cum altfel se vor simți importanți clercii de la Consulat și de unde vor mai lua dovezi în plus pentru cronicul deja "Țăranii aștia de moldoveni" (asta în cel mai bun caz).

Vezi, Doamne, responsabilul de la Ambasadă nu are timp pentru comentarii, să se înscrie corespondenții la Secretariat. Rușine!

Un comentariu:

  1. cred, lucrurile se fac mai clare daca consideram ca nu mai sintem frati de mult timp.

    RăspundețiȘtergere