joi, 19 august 2010

Un interviu de al meu, publicat ieri pe allmoldova

Ludmila Andronic: Cee ce un investitor strain considera a fi un obiect de mandrie, moldovenii considera o taina sacramentala

Ludmila AndronicLudmila Andronic

Preşedintele Asociaţiei Specialiştilor în Relaţii Publice ne spune cat de mult contează factorul politic in mediul de afaceri din Moldova si cum se manifesta acesta, de ce merită să investeşti în Moldova şi care sunt principalele cinci lucruri pe care ar trebui sa le intreprinda R.Moldova pentru un rebranding.

Am vazut recent o stire despre 260 de intreprinderi cu capital strain inregistrate in prima jumătate a anului, ceea ce este cu 42 întreprinderi mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Credeti ca asemenea stiri sunt relevante si isi merita locul in randul stirilor economice?

Desigur ca astfel de stiri sunt relevante, deoarece ele marturisesc despre dinamica economiei, despre capacitatea noastra de a construi si stabiliza un sistem economic modern si viabil. Trebuie sa intelegem un lucru foarte important – odata cu fiecare investitie straina creste potentialul nostru, şi, lucru la fel de important, creste numarul locurilor de lucru, cresc impozitele platite in buget, creste capacitatea noastra intelectuala si de business, deoarece fiecare investitie straina este, inainte de toate, un transfer de know-how, care uneori este mult mai valoros decat banii care vin in tara.

Altceva este ca, de multe ori, informatiile despre investitiile straine sunt prea seci, nu contin detalieri sau analize. Ca cititor as vrea nu doar sa stiu cu cat s-a marit numarul intreprinderilor cu capital strain, ci si din ce domenii sunt ele, ce vor produce, ce servicii vor acorda, ce voi avea de castigat eu, ca si consumator, etc. Din pacate, in tara noastra pana acum a detalia informatia despre un agent economic continua sa fie considerat (eronat, de altfel) echivalent cu a-i face publicitate.

In general un asemenea numar de intreprinderi cu capital strain in tara noastra poate fi catalogat drept un succes al politicilor promovate de guvern? De ce?

Si da, si nu. 42 de intreprinderi noi – e mult sau putin pentru un an de criza, care a fost agravat si de criza politica? Faptul ca a crescut numarul investitorilor denota o abordare corecta a acestui subiect de catre guvernanti, si in primul rand, de catre Ministerul Economiei, care este direct responsabil de atragerea investitiilor straine. Se putea mai mult? Destul de probabil, tinand cont de deschiderea pe care o denota acum comunitatea mondiala fata de R. Moldova. Doar ca deschiderea politica este urmata de o deschidere economica abia dupa cativa ani. Investitorii au devenit mult mai precauti, mai zgarciti, daca vreti. Acum nimeni nu mai risca un milion pentru a vedea ce iese din asta. Acum se investeste numai in cazul existentei unei sigurante totale.

Cineva din investitorii straini spunea odata ca in Moldova exista o polarizare a mediului de afaceri in local si strain, o separatie pe care nu au mai inalnit-o in alte state. Dvs cum credeti exista sau nu aceasta polarizare si care ar putea fi formele de manifestare a acesteia care au surprins investitorul?

Businessmenii locali si cei din strainatate sunt, uneori, ca de pe doua planete diferite. Straini sunt obisnuiti sa analizeze lucrurile din perspectiva businessului, a oportunitatilor si constrangerilor. Moldovenii utilizeaza un cu totul alt set de valori. Noi suntem mult mai paternali, ei – mai atomizati. Asta si face ca uneori aceste grupuri de interese sa nu se inteleaga. Ei au aceleasi probleme, doar ca abordeaza solutionari diferite. Strainii gandesc strategic, localnicii – tactic. Ceea ce un investitor strain considera un moment de mandrie (de exemplu, cifra de afaceri), moldovenii considera o taina sacramentala. Problema e ca investitorii au bani pentru ca lucreaza eficient, nu pentru ca acestia sund dati de catre cineva. Uneori, ai impresia ca business-ul local priveste investitorii cam in acelasi mod in care ii privesc moldovenii pe businessmeni: cu un pic de invidie, considerand ca le-au luat ceva ce le apartine. Pe cand lucrurile nu sunt deloc asa.

Cat de mult contează factorul politic in mediul de afaceri din Moldova si cum se manifesta acesta?

Este determinatoriu. Ai stabilitate politica – ai stabilitate economica. Ai reguli clare de joc – ai investitori. Nu faci imixtiuni in activitatea agentilor economici – ai eficacitate.

Credeti ca suntem o tara in care merita sa investesti? De ce?

Daca vorbim pragmatic – Moldova este cea mai apropiata tara de UE care are regimuri preferentiale de comert atat cu Europa, cat si cu CSI. Anume volumul acestor piete si ii determina pe unii investitori sa vina aici. Piata locala ii intereseaza prea putin, deoarece are un potential minim ca numar de cumparatori si ca putere de cumparare.

In al doilea rand, Moldova are inca forta de munca foarte ieftina, ceea ce de asemenea atrage investitorul, tinand cont ca in cele mai apropiate tari salariile constituie partea leului in costul productiei.

In al treilea rand, capacitatea de absorbtie a investitiilor este inca mare, deci, nu exista o concurenta atat de mare, prin urmare, costul demararii afacerii este minim.

Moldova are o problema de imagine, in calitate de specialist in comunicare, care credeti ca sunt principalele cinci lucruri pe care ar trebui sa le intreprindem pentru un rebranding?

Daca ar fi sa vorbim despre cinci pasi obligatorii, orientati anume spre atragerea investitiilor straine, acestia ar fi:

1. Ordine in sistemul judiciar, care implicit inseamna tratament egal, reguli clare de joc, respectarea stricta a legislatiei, fara interpretari eronate sau pe gustul cuiva.
2. Asigurarea stabilitatii economice, chiar si in ciuda unei instabilitati politice. Asta inseamna lichidarea imixtiunilor statului in activitatea agentilor economici, astfel, incat indiferent de partidul care vine la guvernare, regimul de activitate economica sa ramana acelasi.
3. Restabilirea sistemului de pregatire profesionala la nivel de colegiu: noi astazi avem sau oamenii fara studii, sau licentiati universitari, ori intreprinderile straine au nevoie de muncitori calificati, pe care nu au de unde sa-i ia. In ciuda miilor de manageri si juristi pe care ii pregatim anual si care nu profeseaza in domeniu, noi nu dispunem de constructori, maistri, cusatorese, etc, care ar avea deja calificarea necesara si nu ar trebui instruiti de investitori.
4. Revizuirea sistemului de impozitare, in special a salariilor. Sarmanii investitori sunt printre putinii, care achita salariile in alb, achitand impozite exorbitante, pe cand multi dintre antreprenorii locali evita acest lucru, platind salarii in plic.
5. Crearea si intretinerea unor locuri normale de entertainment. Investitorii vor nu doar sa lucreze la noi in tara, ci sa se si odihneaca. Or astazi ei aproape ca nu au unde iesi cu familiile, iar daca ies, sunt socati de costurile practicate in aceste institutii. Apropo, acest punct ar spori si confortul celor, care vin in Moldova in calitate de turisti si, implicit, ar mai crea cateva locuri de munca bine platite.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu