miercuri, 29 decembrie 2010
Horoscop. Ediție limitată
vineri, 24 decembrie 2010
Anul Nou sau Amintiri din copilărie 2
vineri, 10 decembrie 2010
Decembrie, 10
luni, 29 noiembrie 2010
Crăcănați
vineri, 26 noiembrie 2010
Urme pe zăpadă
miercuri, 24 noiembrie 2010
Tuturor colegilor de facultate
marți, 23 noiembrie 2010
Țara din care a emigrat Dumnezeu
joi, 18 noiembrie 2010
Toamnă
marți, 16 noiembrie 2010
Normalitatea de la Bârlădeni
vineri, 12 noiembrie 2010
Despre spectacolul vietii
marți, 24 august 2010
Încă un interviu de-al meu, care imi place mult
joi, 19 august 2010
O reflecție despre publicitatea lui Pasat
Ce ar putea urma după mesajul „Nu cred în nimeni?????” ne spune Ludmila Andronic, preşedinta Asociaţiei Specialiştilor în Relaţii Publice. „Sunt sigură că nu va urma un răspuns direct: de azi crezi în Pasat. Al doilea mesaj va fi ceva legat de divinitate, adică va oferi soluţia morală. Apoi va veni al treilea mesaj, care va spune: iată, aveţi şi întruchiparea credinţei în Dumnezeu - Valeriu Pasat… Este o tehnică folosită frecvent în publicitate – exagerezi o problemă, un pretins pericol (cum au făcut anul trecut comuniştii, când ne chemau să ne apărăm Patria, de parcă începea războiul), după care oferi soluţia salvatoare. De fapt, toată publicitatea foloseşte apelurile la nişte mituri - mitul eroului salvator, mitul paternal etc. În cazul de faţă avem mitul salvatorului, personificat de Valeriu Pasat”. Potrivit Ludmilei Andronic, campania lui Pasat se pliază foarte bine pe situaţia actuală din societate, caracterizată prin apatia şi pesimismul oamenilor. „Ca reacţie la „scandalul mafiilor”, oamenii au pierdut şi acea brumă de încredere în clasa politică şi cea de business. Este o mare problemă, care se va developa la referendumul din 5 septembrie. În schimb, majoritatea oamenilor, dacă sunt întrebaţi: „Crezi în Dumnezeu?”, vor răspunde „Da”, chiar dacă fiecare înţelege în felul său ce înseamnă a crede. Iar Pasat, susţinut deschis de Mitropolia Moldovei, va exploata la maximum acest ataşament religios al oamenilor în campania electorală”, este de părere Ludmila Andronic.
Apropo, cromatica aleasă pentru panouri nu este deloc întâmplătoare, se pare. Potrivit site-ului www.toaca.md, îmbinarea celor trei culori: negru-galben-alb simbolizează „(1) continuitatea (dăinuirea) politico-spirituală a tuturor ţărilor de tradiţie ortodoxă cu maica lor politico-culturală - Împărăţia Creştinească a Răsăritului (numită în publicaţiile ştiinţifice „Imperiul Bizantin”, (2) unitatea (sobornicia) cultural-spirituală a ţărilor şi popoarelor de tradiţie ortodoxă şi, prin urmare, solidaritatea lor în faţa ispitelor vremurilor; (3) biruinţa creştinilor asupra cotropitorilor necreştini”. Totodată, sunt şi culorile steagului imperial rusesc, consfinţit în 1858. Noi doar ne întrebăm: oare spre ce fel de continuitate şi unitate politico-culturală şi cu ce parte a Răsăritului ne îndeamnă „salvatorul” Valeriu Pasat?
Un interviu de al meu, publicat ieri pe allmoldova
Ludmila Andronic: Cee ce un investitor strain considera a fi un obiect de mandrie, moldovenii considera o taina sacramentala
Preşedintele Asociaţiei Specialiştilor în Relaţii Publice ne spune cat de mult contează factorul politic in mediul de afaceri din Moldova si cum se manifesta acesta, de ce merită să investeşti în Moldova şi care sunt principalele cinci lucruri pe care ar trebui sa le intreprinda R.Moldova pentru un rebranding.
Am vazut recent o stire despre 260 de intreprinderi cu capital strain inregistrate in prima jumătate a anului, ceea ce este cu 42 întreprinderi mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Credeti ca asemenea stiri sunt relevante si isi merita locul in randul stirilor economice?
Desigur ca astfel de stiri sunt relevante, deoarece ele marturisesc despre dinamica economiei, despre capacitatea noastra de a construi si stabiliza un sistem economic modern si viabil. Trebuie sa intelegem un lucru foarte important – odata cu fiecare investitie straina creste potentialul nostru, şi, lucru la fel de important, creste numarul locurilor de lucru, cresc impozitele platite in buget, creste capacitatea noastra intelectuala si de business, deoarece fiecare investitie straina este, inainte de toate, un transfer de know-how, care uneori este mult mai valoros decat banii care vin in tara.
Altceva este ca, de multe ori, informatiile despre investitiile straine sunt prea seci, nu contin detalieri sau analize. Ca cititor as vrea nu doar sa stiu cu cat s-a marit numarul intreprinderilor cu capital strain, ci si din ce domenii sunt ele, ce vor produce, ce servicii vor acorda, ce voi avea de castigat eu, ca si consumator, etc. Din pacate, in tara noastra pana acum a detalia informatia despre un agent economic continua sa fie considerat (eronat, de altfel) echivalent cu a-i face publicitate.
In general un asemenea numar de intreprinderi cu capital strain in tara noastra poate fi catalogat drept un succes al politicilor promovate de guvern? De ce?
Si da, si nu. 42 de intreprinderi noi – e mult sau putin pentru un an de criza, care a fost agravat si de criza politica? Faptul ca a crescut numarul investitorilor denota o abordare corecta a acestui subiect de catre guvernanti, si in primul rand, de catre Ministerul Economiei, care este direct responsabil de atragerea investitiilor straine. Se putea mai mult? Destul de probabil, tinand cont de deschiderea pe care o denota acum comunitatea mondiala fata de R. Moldova. Doar ca deschiderea politica este urmata de o deschidere economica abia dupa cativa ani. Investitorii au devenit mult mai precauti, mai zgarciti, daca vreti. Acum nimeni nu mai risca un milion pentru a vedea ce iese din asta. Acum se investeste numai in cazul existentei unei sigurante totale.
Cineva din investitorii straini spunea odata ca in Moldova exista o polarizare a mediului de afaceri in local si strain, o separatie pe care nu au mai inalnit-o in alte state. Dvs cum credeti exista sau nu aceasta polarizare si care ar putea fi formele de manifestare a acesteia care au surprins investitorul?
Businessmenii locali si cei din strainatate sunt, uneori, ca de pe doua planete diferite. Straini sunt obisnuiti sa analizeze lucrurile din perspectiva businessului, a oportunitatilor si constrangerilor. Moldovenii utilizeaza un cu totul alt set de valori. Noi suntem mult mai paternali, ei – mai atomizati. Asta si face ca uneori aceste grupuri de interese sa nu se inteleaga. Ei au aceleasi probleme, doar ca abordeaza solutionari diferite. Strainii gandesc strategic, localnicii – tactic. Ceea ce un investitor strain considera un moment de mandrie (de exemplu, cifra de afaceri), moldovenii considera o taina sacramentala. Problema e ca investitorii au bani pentru ca lucreaza eficient, nu pentru ca acestia sund dati de catre cineva. Uneori, ai impresia ca business-ul local priveste investitorii cam in acelasi mod in care ii privesc moldovenii pe businessmeni: cu un pic de invidie, considerand ca le-au luat ceva ce le apartine. Pe cand lucrurile nu sunt deloc asa.
Cat de mult contează factorul politic in mediul de afaceri din Moldova si cum se manifesta acesta?
Este determinatoriu. Ai stabilitate politica – ai stabilitate economica. Ai reguli clare de joc – ai investitori. Nu faci imixtiuni in activitatea agentilor economici – ai eficacitate.
Credeti ca suntem o tara in care merita sa investesti? De ce?
Daca vorbim pragmatic – Moldova este cea mai apropiata tara de UE care are regimuri preferentiale de comert atat cu Europa, cat si cu CSI. Anume volumul acestor piete si ii determina pe unii investitori sa vina aici. Piata locala ii intereseaza prea putin, deoarece are un potential minim ca numar de cumparatori si ca putere de cumparare.
In al doilea rand, Moldova are inca forta de munca foarte ieftina, ceea ce de asemenea atrage investitorul, tinand cont ca in cele mai apropiate tari salariile constituie partea leului in costul productiei.
In al treilea rand, capacitatea de absorbtie a investitiilor este inca mare, deci, nu exista o concurenta atat de mare, prin urmare, costul demararii afacerii este minim.
Moldova are o problema de imagine, in calitate de specialist in comunicare, care credeti ca sunt principalele cinci lucruri pe care ar trebui sa le intreprindem pentru un rebranding?
Daca ar fi sa vorbim despre cinci pasi obligatorii, orientati anume spre atragerea investitiilor straine, acestia ar fi:
1. Ordine in sistemul judiciar, care implicit inseamna tratament egal, reguli clare de joc, respectarea stricta a legislatiei, fara interpretari eronate sau pe gustul cuiva.
2. Asigurarea stabilitatii economice, chiar si in ciuda unei instabilitati politice. Asta inseamna lichidarea imixtiunilor statului in activitatea agentilor economici, astfel, incat indiferent de partidul care vine la guvernare, regimul de activitate economica sa ramana acelasi.
3. Restabilirea sistemului de pregatire profesionala la nivel de colegiu: noi astazi avem sau oamenii fara studii, sau licentiati universitari, ori intreprinderile straine au nevoie de muncitori calificati, pe care nu au de unde sa-i ia. In ciuda miilor de manageri si juristi pe care ii pregatim anual si care nu profeseaza in domeniu, noi nu dispunem de constructori, maistri, cusatorese, etc, care ar avea deja calificarea necesara si nu ar trebui instruiti de investitori.
4. Revizuirea sistemului de impozitare, in special a salariilor. Sarmanii investitori sunt printre putinii, care achita salariile in alb, achitand impozite exorbitante, pe cand multi dintre antreprenorii locali evita acest lucru, platind salarii in plic.
5. Crearea si intretinerea unor locuri normale de entertainment. Investitorii vor nu doar sa lucreze la noi in tara, ci sa se si odihneaca. Or astazi ei aproape ca nu au unde iesi cu familiile, iar daca ies, sunt socati de costurile practicate in aceste institutii. Apropo, acest punct ar spori si confortul celor, care vin in Moldova in calitate de turisti si, implicit, ar mai crea cateva locuri de munca bine platite.
marți, 17 august 2010
Despre iubirea de frate
luni, 9 august 2010
40 de ani și un week-end
miercuri, 4 august 2010
Care pe care?
vineri, 30 iulie 2010
Icoane outdoors
Meseria mea de comunicator m-a invatat sa casc ochii la toate panourile stradale - de, trebue sa fiu la curent cu noile campanii. Si am deja o juma' de vara de cand tot fixez la toate colturile de strada noua icoana tirajata a Moldovei - IPS Vladimir cu nu stiu ce cutioara in mana si amicul, iar acum mai nou, tovarasul sau de partid, Pasat (sau pate ca Pasat tine cutia, nu am memorat).
miercuri, 28 iulie 2010
Ghimpu are dreptate: noua ne place sa mulgem tantari! Ministerul Agriculturii confirma
marți, 27 iulie 2010
Mutatii lingvistice la moldoveni sau Despre un "of" mai vechi
luni, 26 iulie 2010
Moldova - tara minunilor si a miliardarilor? Nu - tara Melpomenei.
Facem calculele: angajatii companiei pentru care lucrez au oferit cate un salariu de o zi in contul sinistratilor. Sunt 140 mii lei. Conducerea companiei decide sa dubleze suma si per total vom varsa 280 mii. Ramane sa pregatim doar formalitatile necesare. Seara ametesc in fata televizorului: sinistratii declara ca nu vor nici in ruptul capului sa se stramute pe un teren oferit de guvern. Cica, nu le place solul de acolo si ca nu le vor rodi gradinile. Bine, oameni buni, atunci, ce ne facem, va reconstruim casele anul acesta si asteptam un val nou de inundatii ca sa o mai punem de-o claca?! Probabil, cei care sustin ca Moldova este tara minunilor, au, in mare parte, dreptate.
Marti
Am participat la un talk-show despre cum e sa fii bogat in Moldova. Pregatisem un discurs filosofic despre avere si morala. Cand colo, ma trezesc fata in fata cu o pitipoanca cu un telefon mobil daruit de cineva, care valoreaza 4000 euro. Tot fata declara nonsalant ca a asistat la petreceri de stat la care se consumau bauturi de mii de euro sticla si ca ea cunoaste cine dintre parlamentarii moldoveni are un Bugatti de 1 milion de euro pe care il tine in strainatate. La iesirea din studio astept sa vad reprezentantii fiscului sau ai Departamentului anticoruptie, care sa o ia la intrebari. Nici pomina. Se vede ca nu ii intereseaza sume atat de mizerabile.
Miercuri
Raman tot pe unda miliardarilor. Toata presa geme despre moldovenii super bogati inclusi in rating-ul Forbes. Ca om din comunicare, sunt obisnuita sa verific informatia sau sa caut detalii, asa ca plonjez pe siteul Forbes, il rascolesc pret de mai bine de o ora si nu gasesc nici un nume din Moldova. Ma intreb, de ce i-ar fi trebuit editiei rusesti Rosbalt sa scrie aceste tampenii, doar ca sa arate ca Oleg Voronin cica ar avea mai putin decat altii? Pana la urma ma conving inca o data, cat de manipulabili suntem si cat de bine prinde senzationalul.
Pe de alta parte, m-a sunat deja jumatate de Chisinau cu o singura intrebare: cine era blonda cu care am fost in emisiune?
Joi
O zi pe care o consacru febrei fotbalistice. Ca fan al echipei Olimpia Balti care a accesat pentru prima oara in Liga Europei, am asteptat de la ea minunea - s-o bata pe Dinamo Bucuresti, reabilitand scorul de 0:2 cu care pierduse la Chisinau. Pana la urma, cei care au luat bataie cu nemiluita au fost chiar baltenii. Nu ma supara ca au pierdut, ci ca au inhatat atatea goluri, iar comentatorii de la Pro Tv nu au pierdut ocazia sa mai sublinieze inca o data, ce fotbal prapadit avem noi, cei din stanga Prutului. Uneori, am impresia ca le face placere sa redescopere acest lucru.
Noaptea tarziu ne conducem fiul, care pleaca la mare impreuna cu buneii. Speram sa aiba o vacanta frumoasa, doar ca in conditiile anului acesta, cand clima se schimba atat de brusc, nu putem fi siguri de nimic.
Vineri
Dis-de-dimineata aflu o veste trista - s-a stins marele actor Petru Baracci, si asta in aceeasi saptamana in care am pierdut o alta mare actrita - Eugenia Toderascu. Doi piloni ai teatrului national, doua figuri, care nu vor fi suplinite niciodata in scena noastra. Doi artisti profunzi si plini de substanta, care au facut parte din generatia de aur care a slujit Melpomenei. Dumnezeu sa-i odihneasca in pace.
Agentii economici din Moldova s-au adresat conducerii cu un apel care este posibil doar in Moldova: sa stopeze controalele pe perioada electoralelor. Stiu ce stiu oamenii acestia: perioadele incerte sunt cele mai scumpe, iar ei s-au saturat sa tot cotizeze. Cei care au supravietuit alegerilor, stiu de ce.