marți, 15 noiembrie 2011
Călărețul fără cap
marți, 25 octombrie 2011
Un balon albastru
miercuri, 19 octombrie 2011
Despre coniac. Din '46
marți, 18 octombrie 2011
Revenire
joi, 18 august 2011
Pegasul din Cedadîr-Lunga
miercuri, 17 august 2011
Hai că aiurim deja!
marți, 26 iulie 2011
"Snegovicul" sau ei vor uita rusa, dar nici atunci nu vor învăța româna.
joi, 14 iulie 2011
France, mon amour, sau când va fi Moldova sexy?
joi, 7 iulie 2011
Nana Zina
luni, 27 iunie 2011
Bacalaureatul - examen sau olimpiadă?
vineri, 24 iunie 2011
Puppetteer
miercuri, 22 iunie 2011
Cum ar fi sa nu avem TV?
marți, 3 mai 2011
Statul nostru-și știe prețul!
joi, 28 aprilie 2011
Troleibuzele și estetica lui Alfred Hitchcock
joi, 14 aprilie 2011
Mai, da proastă mai sunt!
joi, 31 martie 2011
Pe cine iubește Marina mai mult?
joi, 24 martie 2011
Nu mor câinii când vor stăpânii
luni, 21 martie 2011
Dacă troleibuzele ar fi oameni...
luni, 14 martie 2011
Moldovenii nu-s japonezi
Sindromul Stokholm și politicul moldovenesc
Sindromul Stockholm descrie comportamentul unei victime răpite sau captive care, în timp, începe să simpatizeze cu răpitorul. Persoanele captive încep în a se identifica cu răpitorii, ca și un mecanism defensiv, din teama de violență. Micile semne de bunătate venite din partea răpitorului sunt amplificate, întrucât intr-o situație de captivitate, lipsa perspectivelor este prin definiție imposibilă. Încercările de evadare sunt și ele percepute ca și o amenințare, întrucât într-o tentativă de evadare, există marele risc ca cel răpit să fie afectat și rănit.
Ca și o consecință, victima devine hiper-vigilență în privința nevoilor răpitorului și neștiutoare în privința propriilor nevoi. Separarea de răpitor devine tot mai grea pentru victimă, intrucat ar pierde singura relație pozitivă formată - cea cu răpitorul.
joi, 3 martie 2011
Marina și Zdubii, sau Grea e viața de Premier
miercuri, 2 martie 2011
Nuștiucum, da n-așă
marți, 22 februarie 2011
Patenta de deputat
luni, 14 februarie 2011
Unde-s protestatarii?
joi, 3 februarie 2011
Alegerile ca idee națională. (Cu ocazia Zilei Alegerilor)
miercuri, 2 februarie 2011
Minunile naturii. 2
Am mai aflat despre o plantă-minune înflorită recent.
Cea mai mare orhidee din lume, cu o înălţime de 2,5 metri, a înflorit într-un parc naţional din Brasilia, a anunţat la 1 februarie Institutul brazilian pentru mediu (IBAMA). (E și o foto mai jos, dar nu este exact a plantei respective, ci a speciei)
Orhideea a fost plantată în urmă cu cinci ani, are 19 tije, unele dintre ele ajungând până la trei metri, pe care cresc 400 de flori.
Numită în mod obişnuit Giant Orhideea, Regina Orhidee, orhidee trestie de zahăr sau orhidee Tiger, Speciosum Grammatophyllum Blume 1825 este una dintre speciile cu cea mai mare greutatedin lume. Orhidee poate ajunge la o înălţime de până la aproximativ 3 metri.
Un Speciosum Grammatophyllum orhidee, cu o greutate de 2 tone a fost unul dintre punctele de atracție majore la o expozitie la Crystal Palace în Londra în 1851.
Floarea este nativă din Birmania (Myanmar), Thailanda,
Laos, Vietnam, Malaezia, Indonezia şi Noua Guinee.
Din cauza dimensiunii și greutății sale enorme, Grammatophyllum Speciosum greutate
Este greu de cultivat și necesită multă răbdare, deoarecee înfloreşte orhidee doar o dată la doi-patru ani.
Florile durează aproximativ două luni şi au o dimensiune de aproximativ 10 cm.
… și iarăși, am înțeles că miroase a ciorapi nespălați.
Cum de se întâmplă că cele mai rare felori miros cel mai urât?
luni, 31 ianuarie 2011
Gustul Moldovei... cam searbăd
vineri, 28 ianuarie 2011
Minunile naturii
miercuri, 26 ianuarie 2011
Cazinourile - bine v-au făcut!
Taxa achitată în bugetul de stat de către proprietarii de cazino va creşte de două ori. Un proiect de lege în acest sens a fost votat astăzi, 26 ianuarie, de către Executiv. Astfel, pentru fiecare masă de joc, se va plăti 360 mii lei, în comparaţie cu taxa de 180 mii lei, care se achita anterior.
Cam prin 2008 am avut o deplasare în Bulgaria și una dintre impresiile cele mai stranii pe care mi le-a lăsat Sofia era legată de sălile de joc. Erau peste tot, la orice colț - cazinou sau săli de jocuri - un Las Vegas de lumea a treia. În schimb îți rodeai călcâile până găseai un Internet-cafe ca să intri în rețea. Atunci tare mă bucuram că la Chișinău avem puține localuri de acest fel. Nu pentru că ași fi eu extrem de pudică, ci pentru că niciodată nu am să înțeleg de ce oamenii noștri mai continuă să creadă că s-ar putea îmbogăți peste noapte într-un cazinou. Și cum sunt gata, unii dintre ei, să lase ultimul ban luat de la gura familiei, într-o sală de jocuri de noroc, nutrind speranțe goale.
Nu am nimic cu cei care se duc din curiozitate să joace o seară la Las Vegas sau în Monte Carlo. Au bani, își pot permite o scurtă aventură de o seară cu o pierdere rezonabilă. Sălile de jocuri de noroc îi primesc cu bucurie. Dar vă amintiți că nicăieri în lumea bună nu sunt acceptați, ca fiind egali, nouveaux riches-ii care au câștigat sume importante la Cazino?
Dar când văd cu câtâ râvnă "plonjează" în azart orheienii, făleștenii sau bălțenii, mă apucă jalea. Dacă mai ținem cont de faptul că jocurile de noroc îi fac pe mulți din cei slabi de înger dependenți, atunci chiar e cazul nu doar să mărim taxele, dar sa punem și problema scoaterii caselor de joc în afara localităților.